Hur redovisar jag att jag lånat ut pengar till någon?

Hur registrerar jag lämpligast utlåning av pengar och återbetalda utlånade pengar i balansbladet?

Egentligen är det ju bara en förflyttning mellan konton och ska kanske inte registreras, men det kan ju ibland dröja innan utlånade pengar återfås (om de överhuvudtaget gör det). När de utlånade pengarna kommer in på kontot vill jag ju heller inte registrera det som en erhållen gåva, för det var ju mina från början :)

Så även om detta borde gå plus minus noll vore det skönt att registrera :)

Någon som har ett tips?
Det bästa sättet är alltid att fråga sig hur det påverkar de olika delarna i resultat- och balansräkningen - det vill säga inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Sedan finns det inget "rätt" svar (som vanligt).

I det här fallet med lån så kan man t.ex. tänka att man redovisar transaktionerna enligt nedan:

1. Du lägger in lånet som en tillgång i din balansräkning
  2. Eventuell ränta som du tjänar på lånet redovisar du som en ränteinkomst i en inkomstkategori
  3. När lånet återbetalas sätter du tillbaka tillgången till 0 och som inte längre aktiv i din ägo