Steg 09. Lägg in dina skulder i Balansbladet

Vi kommer att börja med Balansräkningen och därmed kommer du få lägga in dina tillgångar och skulder.

Den andra deluppgiften är att lägga in alla dina skulder i Balansbladet. Nedan finner du både instruktioner för hur du går till väga samt en checklista med frågor som hjälper dig se till att du har fått med alla dina skulder.

Steg 1. Öppna Balansbladet i en ny flik eller ett nytt fönster

Steg 2. Logga in genom att ange dina användaruppgifter

Steg 3. Klicka på "Tillgångar & Skulder" i huvudmenyn

Steg 4. Klicka på "Registrera skuld"

Steg 5. Fyll i informationen om skulden

1. Fyll i namnet på skulden i fältet "Kort beskrivning"
  2. Välj en kategori för skulden enligt dem du anpassade i uppgiften om kategorier.
  3. I fältet eventuella anteckningar kan du skriva egna anteckningar såsom t.ex. kontonummer eller liknande
  4. Fältet med "Är skulden aktivt i din ägo" låter du vara på "Ja". Det fältet kan du använda i framtiden om du t.ex. amorterar av skulden och fortfarande vill ha kvar historiken
  5. Klicka på "Spara"

Steg 6. Fyll i information om värdet för skulden

Nu har du skapat skulden, men ännu har vi inte angett något värde på den, så det blir nästa steg. Vår rekommendation är att du börjar från föregående månad, och inte går hela vägen tillbaka till när skulden upptogs, eftersom det många gånger är onödigt arbete.

1. I kolumnen "Anskaffningsvärde" fyller du i beloppet för hur stor skulden var när du tog den
  2. I kolumnen "Nuvärde" fyller du i hur stor skulden är i dagsläget.
  3. I kolumnen "Ränta" fyller du i hur stor räntan på skulden är i dagsläget.
  4. Klicka på "Spara"

OBS! Lägga endast in anskaffningsvärde, nuvärde och ränta för föregående månad, du behöver inte gå bakåt i historien och sätta värdena!

Om du inte vet anskaffningsvärdet så får du göra en rimlig uppskattning.

Steg 7. Checklista för att se till att du får med alla dina skulder!

För att se till att du inte missar något, bekräfta att du har fått med alla tillgångar av följande typer:

1. Bolån
  2. Konsumtionslån inkl. diverseavbetalningar och kortköp
  3. Privatlån
  4. Investeringslån
  5. CSN och övriga studielån
  6. Inkassobolag och kronofogde
  7. Övriga lån