Steg 06. Importera dina inkomster och utgifter via dina kontoutdrag till Balansbladet

I det föregående utbildningstillfället fick du möjligheten att anpassa dina kategorier för inkomster och utgifter. Nu är det dags att bygga vidare på den uppgiften med att importera information om dina inkomster och utgifter till Balansbladet.

Genom att importera dessa uppgifter lägger du en stabil grund för din framtida ekonomi. Från och med nu kommer du att kunna analysera, följa upp och styra din ekonomi på ett helt nytt sätt.

I den här uppgiften kommer du att börja med att importera en månad för att sedan komplettera med ytterligare ett par månader för att få ett så bra ekonomiskt underlag som möjligt för framtiden.

Balansbladets styrka ligger i att du inte matar in dina inkomster och utgifter varje månad för hand, utan att du importerar alla dina kontoutdrag från olika källor automatiskt. Du låter Balansbladets olika importmallar tolka kontoraderna och till och med hjälpa dig kategorisera dem.

Steg 1. Uppgiften att göra - importera en månad i taget, börja med den senaste!

Den första uppgiften vi rekommenderar att du börjar med är att importera uppgifter om dina kontotransaktioner från den föregående månadens kontohistorik. Genom att börja importera kontohistoriken endast för en månad får du en känsla för Balansbladet och dess funktion. Därefter kan du importera även tidigare månaders transaktioner.

Steg 2. Viktigt att tänka på innan och när du importerar

1. Importera endast inkomster och utgifter från en månad och ett konto i taget tills du är varm i kläderna och du vet att allting fungerar som det ska
  2. Importera INTE överföringar mellan egna konton då det varken är inkomster eller utgifter
  3. Importera INTE överföring eller betalning av en kreditkortsfaktura
  4. Om du har flera konton och flera kreditkort, då får du importera varje konto och varje kort för sig. Det vill säga att du kommer varje månad göra flera importer - en import för varje kontoutdrag som du har
  5. Balansbladet lär sig efterhand vilka inkomster och utgifter som hör ihop med vilka kategorier. Desto mer data, desto bättre blir Balansbladet på att föreslå kategorier till dig!
  6. Om din bank eller kortleverantör mot förmodan inte finns med
  7. Om du behöver lägga in en hel månad manuellt, då gör du sannolikt fel.

Steg 3. Balansekonomi rekommenderar - några svar på vanliga frågor

Nedan följer svar på några vanliga frågor, som du sannolikt också berörs av, läs gärna dessa svar då det kommer att hjälpa dig med ökad förståelse, minskat antal fel och ett bättre slutresultat

Steg 4. Börja med att gå till www.balansbladet.se och logga in!

Logga in genom att fylla i dina användaruppgifter och logga in.

Steg 5. Klicka på "Inkomster och Utgifter" i huvudmenyn

Steg 6. Klicka på "Importera från Bank"

Steg 7. Välj banken som kontoutdraget kommer ifrån och vilken typ det är (Bankkonto, MasterCard, VISA eller motsvarande)

I vårt exempel väljer vi Swedbanks vanliga bankkonto.

Steg 8. Nu bör du ha en sida som ser ut som följer framme

Det här är själva sidan i Balansbladet där du ska klistra in kontohistoriken från din Bank. De olika delarna på sidan beskrivs nedan:

1. Här hittar du samma instruktion som i den här artikeln. Ibland i steg 1 finns här en länk som tar dig direkt till leverantören. Då kan du klicka där.
2. Här hittar du information om den specifika importmallen som du har valt. I det här fallet från Swedbank.
3. Här är textfältet där du klistrar in ditt kontoutdrag i
4. Här kan du skriva en text för att identifiera ditt kontoutdrag i framtiden
5. Här klickar du för att gå vidare.

Steg 9. Öppna en ny flik i din webbläsare eller ett nytt fönster

Nästa steg är att öppna en ny flik eller ett nytt fönster i vilket du kan öppna din bank/kortleverantör. Syftet är så att du ska kunna ha både Balansbladet och banken öppen samtidigt.

Steg 10. I adressfältet skriv in www-adressen till din bank eller kortleverantör

Steg 11. Logga in på din Internetbank med dina uppgifter

Steg 12. Välj vilket konto du vill importera från (importera helst bara från ett konto i taget)

Steg 13. Bläddra dig fram till rätt månad som du vill importera

Vår rekommendation är att du bara importerar en månad i taget.

Steg 14. Markera alla raderna och alla kolumnerna med muspekaren

Steg 15. Högerklicka och välj kopiera (eller tryck Ctrl+C på tangentbordet)

Steg 16. Gå tillbaka till Balansbladet genom att klicka på fliken "Importera kontohändelser från Balansbladet"

Steg 17. Sätt muspekaren i textfältet, högerklicka och välj klistra in (eller tryck Ctrl+V)

1. Klicka i textfältet.
2. Klicka på högermusknapp för att få fram menyn
3. Klicka på "Klistra in".

Steg 18. Sidan borde nu se ut som följer

Steg 19. Sidan borde nu se ut som följer, ange eventuell anteckning och klicka på knappen längst ner

1. Ange en eventuell anteckning för att i framtiden identifiera din import
2. Klicka på den gröna knappen för att gå vidare

Steg 20. Klicka bort eventuella överföringar och andra poster som inte skall vara med, klicka sedan på knappen längst ner

Nu har Balansbladet tolkat ditt kontoutdrag. Klicka bort de poster som inte skall vara med t.ex. överföringar mellan dina egna konton.
Klicka sedan på knappen för att fortsätta.

Steg 21. Färdigimporterat! Nu borde det se ut som följer för dig

Nästa steg blir nu att kategorisera alla inkomsterna och utgifterna

Steg 22. Kategorisera varje inkomst och utgift (efter ett par månader lär sig Balansbladet och kommer att ge dig förslag)

Steg 23. Välj kategori och klicka sedan på OK!

Steg 24. Gå genom alla posterna och välj kategori för dem