Registrera flera inkomster och utgifter samtidigt

Ett av sätten att registrera inkomster och utgifter i Balansbladet är att använda funktionen "Registrera flera" som du hittar under "Inkomster och Utgifter" i huvudmenyn. På denna sidan kan du manuellt registrera upp till 12 st inkomster eller utgifter samtidigt. De andra sätten att lägga in inkomster och utgifter i Balansbladet hittar du här.

Att lägga in inkomster och utgifter

Sidan du möts av när du klicka på Registrera flera i huvudmenyn under inkomster och utgifter ser ut som på bilden nedan (klicka gärna på bilden för att göra den större):

Sidan består av 12 st rader där du kan fylla i valfritt antal inkomster eller utgifter. Du behöver inte fylla i alla tolv raderna, utan du kan välja att fylla i valfritt antal rader. För varje rad som du börjar fylla i måste du ange:

• Datum - datum för när inkomsten eller utgiften ägde rum. Alla datum behöver anges i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD som t.ex. 2010-08-09.
  • Beskrivning - en beskrivning för inkomsten eller utgiften. T.ex. "Veckohandling på ICA", "Restaurangbesök på Harrys".
  • Kategori - i rullistan visas alla kategorier, som är kopplade till ditt Balansblad, och som du kan välja att koppla din inkomst eller utgift till. Läs gärna mer om kategorier här.
  • Inkomsten/Utgiften är aktiv till - för varje kontohändelse behöver du ange hur aktiv inkomsten eller utgiften är på en skala 0 - 100%. Läs gärna mer om aktiv/passiv-kvoten här.

Följande information är valfri för inkomsten eller utgiften:

• Anteckning: om du vill så kan du fylla i en förtydligande anteckning.
  • Bankkonto: om du vill så kan du ange det bankkonto från vilken utgiften har gjorts eller inkomsten har kommit in på.

Ändra flera rader samtidigt

Ibland kan det vara så att flera av inkomsterna eller utgifterna som man ska lägga till äger rum samma datum, eller ska bokföras mot samma kategori eller består av samma belopp. I sådana situationer kan du klicka på fliken "Fyll flera rader samtidigt". Då får du upp en sida som ser ut som nedan:

Där kan du fylla i ett eller flera fält och sedan klicka på knappen "Genomför massändring!", då kommer sidan att uppdatera alla raderna på den föregående sidan med de värden som du har angett. Observera att om du genomför en massändring att denna kommer att skriva över den information som du tidigare har angett på "Kontohändelser"-sidan.

Bra att veta

Där finns några saker som är bra att veta om denna sidan.

• Om du har genomfört en massändring och ändrat alla raderna, så kommer systemet utgå från att den skall importera alla tolv raderna. Om du alltså genomför en massändring och sedan bara fyller i 5 rader med information och klickar på "Spara och importera" så kommer sidan inte att godkänna importen, utan den kommer att säga att de sista raderna inte är ifyllda. För att ändå kunna spara, då kan du klicka på "Rensa" för de sista raderna för att tömma dem på information. Sedan kan du spara som vanligt.

Tips och trick

Massändra för en tidigare månad "2010-08-"

Som standard väljer formulärsidan dagens datum "2010-08-09", i datum-fältet. Om du t.ex. skall lägga till en mängd händelser för en tidigare månad kan du under "Massändringar"-fliken skriva in "2009-06-" och sedan genomföra ändringen, på så sätt behöver du sedan bara komplettera med dagen.

Importera från bank

Det rekommenderade sättet att mata in information  i Balansbladet är att importera informationen från din Bank. Se om du inte kan göra det, eftersom det tar kortare tid och du dessutom får tillgång till funktioner som att Balansbladet föreslår kategorier. Läs mer här.

Inkomsten/utgiften är aktiv till: