Importera kontohistorik via Excel

Det tredje sättet att importera kontohistorik är genom att importera data från en Excel-fil. Vissa banker som t.ex. SEB erbjuder funktionen att exportera till Excel direkt och det kan underlätta din import. Den stora fördelen är däremot att du kan importera data från vilken källa som helst under förutsättning att som excel-filen innehåller:

• Datum - en kolumn för datumet i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller enligt Excels eget (lite märkliga) datumformat som är ett femsiffrigt tal. T.ex. "2010-10-10" eller "40392".
  • Beskrivning - en kolumn med beskrivning av inkomster eller utgiften. T.ex. "ICA Maxi"
  • Belopp - en kolumn med beloppet för inkomsten eller utgiften, där alla utgifter är negativa tal med ett minus (-) framför sig. T.ex. "496,00" för en inkomst och "-512,00" för en utgift.

Excel-filen måste dessutom uppfylla följande villkor:

• Första raden behöver innehåller rubriker.
  • Vara sparad i Excel 97-2003-format det vill säga som en .xls-fil (det nyare .xlsx stöds tyvärr inte).
  • Den kolumnen som innehåller belopp får bara bestå av siffror.
  • Den kolumnen som innehåller belopp måste ha utgifter markerade med minus för att Balansbladet skall fatta att det är en utgift. Positiva belopp tolkas som inkomster.

Ladda gärna ner och titta på en mall som du kan använda »

Steg-för-steg instruktion

1. Logga in i Balansbladet
  2. Klicka på "Inkomster och utgifter" i huvudmenyn
  3. Klicka på "Importera från bank" i undermenyn
  4. Längst ner på sidan, välj "Använd vårt excel-verktyg"
  5. Ladda upp din excel-fil
  6. Matcha dina rubriker i filen med rätt kolumner
  7. Välj vilka poster du vill importera
  8. Spara och koppla kategorier till dina inkomster och utgifter i kassaboken

Fördelar:

• Praktiskt för avancerade användare som tidigare t.ex. har bokfört sina inkomster och utgifter i Excel
  • Praktiskt eftersom det ger stor frihet att göra beräkningar i Excel och sedan importera in det i Balansbladet.

Nackdelar:

• Bör användas med försiktighet av avancerade användare.

Kända problem

Vi har upplevt fel vid tolkning av datumet vid import från OpenOffice, om möjligt spara filen en gång i Excel så brukar det lösa sig. Om det inte gör det kontakta supporten på support[AT]balansbladet.se