Introduktion till Morningstar - genomgång av detaljsidan för en fond samt jämförelse av flera fonder

Den här artikeln ger dig en introduktion till hur du kan använda Morningstar för att hitta de vanligaste och viktigaste uppgifterna om fonder. Särskilt de till uppgift 6.2 i kurssajten.

Steg 1. Öppna ett nytt fönster eller en ny flik i din webbläsare och ange adressen: http://www.morningstar.se i adressfältet

Steg 2. Om det kommer upp en ruta när du kommer till hemsidan, stäng den på krysset i övre högra hörnet

Steg 3. Ett av de bästa verktygen på Morningstars är sökrutan uppe till höger - använd den när du söker efter dina fonder!

Steg 4. Sök på t.ex. fonden "Skagen Global" och välj i listan med förslag i vårt exempel "Skagen Global SEK"

Steg 5. Nedan ser du översiktssidan för fonden "Skagen Global SEK", se beskrivning för några av de viktigaste nyckeltalen

Du kan alltid klicka mer på frågetecknet inom parentes för att få reda på mer information om det specifika nyckeltalet. Nedan följer ett urval av de som vi i Balansekonomi tycker är viktigast.

1. Visar menyn med de flikarna som du kan klicka på för den här specifika fonden. Just nu är vi på fliken "Översikt" för fonden "Skagen Global SEK"
  2. NAV berättar i korthet värdet på en andel i fonden enligt angivet datum, högst och lägst visar de högsta respektive lägsta värdet på andelen de senaste 12 månaderna. Kallas även kursintervall.
  3. Visar vilken kategori som Morningstar har kategoriserat fonden som. Det hänger ihop med ratingen i punkt 4.
  4. Visar Morningstars sammanlagda betyg för fonden i sin kategori enligt punkt 3.
  5. Visar en sammanställning av alla avgifter där TER% (idag står det "Årlig avgift" på Morningstar.se) är absolut viktigast eftersom det är en så kallad "jämförelseavgift" där allt ingår. Jämför effektiv ränta vid jämförelse av krediter.

Steg 6. Scrolla ner på sidan, fortfarande på fliken "översikt" för ytterligare viktiga nyckeltal

1. Kontaktuppgifter och hemsida till fonden - var inte rädd för att ringa till dem eller besöka dem om du har möjlighet. Du är trots allt den som har pengarna - något som de vill ha! :-)
  2. Fondens krav på dig som investerare
  3. Fondens rullande avkastning över olika tidsperioder.

Steg 7. Scrolla ytterligare lite längre ner på sidan för det sista viktiga nyckeltalet för fonden - sharpekvoten

1. Sharpekvoten - som är ett mått på den riskjusterade avkastningen som är en bra jämförelse mellan fonder. Ju högre desto bättre!

Steg 8. Klicka på fliken "Historik" och bläddra sedan ner på sidan som kommer upp

Steg 9. Dessa nyckeltal är intressanta på sidan "Historik"

1. Här kan du se fondens medelavkastning över en längre tidsperiode. I det här fallet ser du att fonden på ett 3 års medel har en avkastning på 4.3 %, Morningstarkategorin har 2.4 % och indexet (2) i det här fallet MSCI World [..] har 3.8 % avkastning. Samma sak för 5 års medel.
  2. Här ser du det index som Morningstar har valt ut som ett rättvisande jämförelseindex för den här kategorin. Ofta väljer fonderna ett sämre och enklare index eftersom de är lättare att slå.

Ett index är helt enkelt ett antal värdepapper som man har bestämt sig för passar ihop och ska användas som en jämförelse. Jämför t.ex. med den matkasse som konsumentverket varje år tar fram och sedan testköper i alla affärer. En sådan påse som konsumentverket tar fram och använder som jämförelse skulle man kunna kalla för en "indexpåse".

När det gäller Skagen Global ovan så kan man alltså se att fonden på 3- och 5-årsmedel har slagit index, men det senaste 12 månaderna inte har slagit det (6.0 % jämfört med indexets 10.9 %).

Steg 10. Scrolla tillbaka upp och klicka på fliken "Risk och Rating"

De viktigaste nyckeltalen på den här sidan är:

1. Det antal stjärnor som Morningstar har gett fonden. När du jämför antal stjärnor jämför i den tidsperiod som du avser att investera.
  2. Ett av de viktigaste nyckeltalen för risk är Sharpekvoten som är ett mått på den riskjusterade avkastningen.

Steg 11. För jämförelse av flera fonder - "fondpicking"

Steg 12. Gå tillbaka till Morningsstars startsida (genom t.ex. klicka på loggan längst upp till vänster) - klicka sedan på fliken "Fonder", välj "Alla fonder"

Steg 13. Nu kommer du till sidan "Sök fonder" där du kan göra nya urval - baserat på alla de kriterier vi gick genom för den enskilda fonden

1. Här kan du välja Morningstars olika kategorier
  2. Här kan du söka på t.ex. "Asien", eller "Ryssland" och få fram alla fonder som matchar din sökning
  3. Här kan du välja t.ex. bara PPM-fonder, eller fonder med bara 5 stjärnor (praktiskt)
  4. Här kan du välja ungefär enligt samma flikar som på den enskilda fonden. Det vill säga flikarna styr vilka kolumner du ser i sökresultatet
  5. Här ser du t.ex. kolumnen rating och antal stjärnor, för att sortera enligt den, klicka på den
  6. Kolumnen avkastning senaste 5 åren
  7. Den är översta raden visar snittet för din sökning vilket är praktiskt ibland.

Klicka på fondens namn för att läsa mer om den.

Steg 14. Klicka på fliken "Risk" i sökresultatet, klicka sedan på "Sharpe 10 år" för att sortera enligt sharpkvoten

Steg 15. Sammanfattning

Med den här guiden hoppas vi att du har fått en introduktion till Morningstar och det känns enklare för dig att använda den här outsinliga källa till värdefull information om fonder.

Beroende på hur avancerad användare du känner dig kan vi annars också rekommendera att skapa dig en portfölj hos Morningstar (portföljhanteraren) i menyn längst upp, där du kan skapa egna fondportföljer, få hemskickat månatliga rapporter med mera utan någon kostnad.

Om du har några ytterligare frågor - använd gärna Morningstars hjälpsidor, eller kontakta Morningstars direkt.

1 Kommentarer

• Avatar
    Annalena Mellblom

Suväränt att få koll på olika fonder/ tack för informationen - här ska det surfas runt och tjäna pengar