Hur redovisar jag Swish-transaktioner i Balansbladet?

Instruktionerna i den här artikeln gäller både vid Swish-transaktioner och även andra typer av utlägg mellan privatpersoner.

Om du har fått en insättning via Swish för att du har lagt ut pengar för någon annan redovisar du det genom att inte ta med den insättningen som en inkomst när du importerar dina kontoutdrag. Istället ska du manuellt redigera den utgiften som drogs från ditt konto när du även betalade för den andra personen. Det gör du manuellt efter att du importerat den här utgiften.

Om du t.ex. går ut och äter på restaurang med en vän och du betalar för er båda två från ditt kort och kostnaden för restaurangbesöket är 400 kr kommer du till en början ha en utgiftspost på 400 kr i ditt kontoutdrag. Om din vän efter det Swishar dig 200 kr kommer du även få en inkomstpost på 200 kr.

För att din resultaträkning inte ska bli missvisande behöver du bokföra det enligt instruktionerna ovan. Dvs. att du tar bort inkomstposten från ditt kontoutdrag innan du importerar dina resterande transaktioner samt att du i efterhand manuellt redigerar utgiften på 400 kr till 200 kr. Du kan redigera en enskild transaktion i efterhand genom att gå in i Kassaboken, som du hittar under rubriken Inkomster och Utgifter högst upp i Balansbladet.

Om du har en Swish-utgift i ditt kontoutdrag behöver du bokföra den utgiften under en särskild utgiftskategori för att få ypperlig koll på din ekonomi. Om du t.ex. har Swishat en vän för att han eller hon har betalat för dig när vi varit på restaurang ska du bokföra den Swish-utgiften i kategorin "Restaurangbesök" (eller något liknande som du döpt just din kategori till).

Observera att Balansbladet snabbt lär sig att känna igen dina transaktioner och det gör Balansbladet genom de beskrivningar som importeras med dina kontoutdrag. Just Swish-transaktioner brukar ha likadana beskrivningar oavsett om det är en insättning eller en utgift. Var därför extra uppmärksam på att dina Swish-transaktioner bokförs i rätt kategori.