Kunskapsbank

Vad är skillnaden på en aktiv eller passiv inkomst?

Introduktion

Inkomster är de pengar som kommer in i din ficka. De vanligaste inkomsterna är lön, studiebidrag, pension, överskott från egen verksamhet och ränta.

En inkomst är en transaktion som för pengar in i din ekonomi.

Inkomster kan delas upp i två grupper, aktiva inkomster och passiva inkomster. Aktiva inkomster är de pengar som kommer in i din ficka för att du återkommande ger lika mycket av din egen energi tillbaka. Om du slutar att ge av den energin så slutar ganska snart även inkomsten. Du får kanske lön från ett företag mot att du inställer dig 09.00 varje måndagsmorgon. Du får studiebidrag från staten mot att du tenterar av ett visst antal studiepoäng varje termin. Du får överskott från din egen verksamhet förutsatt att du fakturerat tillräckligt mycket under perioden, och så vidare.

Passiva inkomster är de pengar som kommer in i din ficka utan att du ger lika mycket av din energi tillbaka. De flesta passiva inkomster kommer sig av att du en gång, vanligtvis i början, ger en stor mängd energi för att sedan kunna minska mängden energi du lägger in utan att betalningen minskar på motsvarande sätt, tvärtom ökar den vanligtvis med tiden. Du kanske sätter in 100 000 kronor på ett konto med 5 procents ränta, det ger 6 000 kronor år ut och år in utan att du behöver skjuta till mer pengar. Du kanske bygger ett hus och hyr ut det för 10 000 kronor i månaden, det ger ett överskott på 60 000 kronor ut och in per år. Du behöver givetvis underhålla huset med åren, men inte jobba lika hårt som du gjorde när du byggde det. Du kanske driver upp ett företag som med åren blir tillräckligt stort och stabilt för att fungera utan att du behöver vara där varje dag och hjälpa till, ditt överskott från det företaget är ett exempel på passiv inkomst.

Som ni säkert hör så är ingen passiv inkomst helt passiv, men de skiljer sig trots detta markant från de inkomster som är aktiva.
Ur fördelningen mellan aktiva och passiva inkomster kan man utläsa hur mycket av din energi som går åt till att dra in pengarna i fickan. En naturlig strävan är att öka de passiva inkomsterna. Så att du får mer energi över till att göra sådant som kanske inte nödvändigtvis går att byta mot pengar, som att spendera tid med familjen, uppleva nya saker och platser, njuta av naturen eller ägna dig mer åt välgörenhet.

Exempel på aktiva inkomster

En aktiv inkomst är en inkomst där du kontinuerligt byter din tid och din energi för att inkomsten skall komma in. Slutar du att lägga tid eller energi så slutar även inkomsten att komma. Det mest typiska exemplet på en aktiv inkomst är:

  • Lönen från ditt arbete – du går dit de flesta dagar och får betalt för att du lägger en viss mängd energi och en viss mängd tid på arbetet. Om du säger upp dig och slutar gå dit så kommer din ersättning i längden också försvinna.

Sedan finns det ett antal lite klurigare exempel som fortfarande också är aktiva inkomster:

  • Pensionen – pensionen definierar vi i Balansbladet och Balansekonomi som en aktiv inkomst eftersom du har vid något tillfälle i livet arbetat för att idag, eller i framtiden, få ut din pension. Pensionen är nämligen en avsättning från din totala lön och kan nästan ses som ett sorts tvångssparande.

  • Alla sorters bidrag, inkl. CSN-stöd – de flesta bidrag kan också klassas som aktiva inkomster. T.ex. ditt studiestöd slutar att komma om du inte tar tillräckligt antal poäng på högskolan, om du i värsta fall missköter ditt barn så slutar barnbidraget att komma, för att få a-kassa behöver du söka ett visst antal jobb etc. Bidrag är till sin natur alltid kopplade till en motprestation eller ett motförhållande, ett krav som måste uppfyllas.

Passiva inkomster

En passiv inkomst är en inkomst där du en gång har lagt energi och tid på att skapa, men som nu ger avkastning år efter år, utan att du behöver vara där med din tid och din energi. Det mest typiska exempel på en passiv inkomst är:

  • Royalty på ett patent eller stimpengar för en kompositör, eller inkomsten från bokförsäljningen till en författare.

  • Räntan som du får på ditt bankkonto – enligt förklaringen ovan så har du någon gång valt bank, öppnat ett bankkonto och sedan flyttat dit pengar. Under förutsättning att det inte är ett 0%-konto så kommer du nu, varje år, i all framtid att få en, om än liten, avkastning.

Andra exempel på passiv inkomst är:

  • Avkastningen från värdepapper som du äger t.ex. aktier eller fonder (ej värdeökningen)
  • Utdelning från ett företag som du är delägare i
  • Hyran som kommer från hyresgästerna i ett hyreshus som du äger. Observera då att det inte gäller kommersiell hyreshusdrift för då är det ju ditt företag som får passiva inkomster och är förknippat med ett arbete som behöver göras med t ex underhåll och liknande.
  • Årlig avgift från en immateriell tillgång t.ex. licensavtal, royaltys eller stimpengar från en låt eller bok som du har skrivit,
  • Provision från upparbetad återkommande försäljning som din säljorganisation gör i t.ex. ett nätverksmarknadsföringsföretag. Du gjorde ett arbete med att skaffa en kund en gång i tiden och får sedan betalt varje gång samma kund köper något.

För att definiera en inkomst eller utgift som 100% passiv i Balansbladet anger du 0% i rutan aktiv/passiv.

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.
Följ

Hittar du inte svaret?

Om den här artikeln inte svarade på din fråga, pröva att skriva din fråga ovan, kontakta oss via e-post, telefon 08 555 16 220 eller genom vårt support formulär.