Kunskapsbank

Vad betyder ekonomisk frihet?

Upplevelsen ekonomisk frihet

Ekonomisk frihet handlar om att ha de pengar som man behöver i sitt liv, för att ha friheten att göra det man vill göra för att känna sig trygg, glad och inspirerad. Ekonomisk frihet handlar också lika mycket om att ha friheten att kunna välja att vara ledig den tid som man behöver som det handlar om pengarna.

Upplevelsen av ekonomisk frihet eller ofrihet, är således en helt subjektiv upplevelse. Den behöver dessutom inte ens ha något belägg utanför den egna upplevelsen. På samma sätt som smala personer kan uppleva sig som tjocka eller kompetenta människor kan uppleva sig sakna självförtroende, kan upplevelsen av ekonomisk frihet variera oerhört eller till och med helt sakna förankring i omvärlden.

Nyckeltalet ekonomisk frihet

"Ekonomisk frihet" som nyckeltal är tydligt skiljt från den subjektiva upplevelsen av ekonomisk frihet. Nyckeltalet är en kvot mellan summan av dina passiva inkomster dividerat med summan av dina totala utgifter, som således kan vara större eller lika med noll. När kvoten är 1 eller större så är du ekonomiskt fri, det vill säga att dina passiva inkomster betalar för alla dina totala utgifter.

Ekonomisk frihet = passiva inkomster / totala utgifter

Det leder även till resultatet att 25 % ekonomisk frihet enligt nyckeltalet, inte är 25 % ekonomisk frihet enligt upplevelsen ekonomisk frihet. 25 % ekonomisk frihet är bara 25 % ekonomisk frihet i förhållande till en annan procentsats, framräknad enligt samma formel.

Syftet med nyckeltalet ”Ekonomisk frihet” är att vara en mätbarhet som man kan jämföra mot över tid. Genom att jämföra två nyckeltal, från olika tidpunkter, ges möjligheten till feedback kring hur förändringsarbetet fortgår. Feedbacken i sin tur ger tillgång till nya insikter, lärdomar, erfarenheter och aktioner.

Ekonomisk trygghet och frihet i Balansbladet

Balansbladet räknar kontinuerligt ut nyckeltalen ekonomisk trygghet och frihet för dig. Det gör att du har möjlighet att varje månad utvärdera huruvida du har kommit närmare din ekonomiska frihet eller längre ifrån. För att se utvecklingen för din ekonomiska trygghet och frihet:

  1. Logga in i Balansbladet
  2. Klicka på "Rapporter"
  3. Klicka på "Ekonomisk frihet"
  4. Klicka dig runt på de olika flikarna

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.
Följ

Hittar du inte svaret?

Om den här artikeln inte svarade på din fråga, pröva att skriva din fråga ovan, kontakta oss via e-post, telefon 08 555 16 220 eller genom vårt support formulär.