Kunskapsbank

Hur redovisar jag mitt kreditkort?

Nedan följer Balansekonomis rekommendation på hur du bäst redovisar ett kreditkort i Balansbladet.

 1. Det första steget är att alltid importera alla utgifter där du har använt kortet som betalningsmedel. Det vill säga gå in på din kreditkortsleverantörs hemsida, visa kontoutdraget och importera det till Balansbladet som vanligt.
 2. Eftersom du importerar utgifterna så blir det missvisande om du sedan även skall föra in överföringen eller betalningen för ditt kreditkort. Eftersom då blir det att samma utgift kommer två gånger - en gång vid köpet och en gång vid betalningen av hela kreditkortsräkningen. Importera därför INTE överföringen/betalningen för månadens utgifter.
 3. Om du betalar ränta på ditt kreditkort, då för du upp det som en vanlig ränteutgift (förslagsvis i en egen kategori - t.ex. "Kreditkortsräntor").
 4. Om du har en stående skuld som du betalar av, då skall den kreditkortsskulden registreras som en skuld i Balansräkningen under skulder. Förändringen av skulden uppdaterar du med fördel i slutet av månaden, efter att räkningen har betalats.

Några scenarion och förklarande exempel:

"Anna har Swebank, använder sitt Supremecard och betalar alltid hela räkningen varje månad och har således ingen stående kreditkortsskuld hos Supremecard."Då skall Anna för korrekt redovisning göra enligt följande.

 1. Hon importerar alla sina utgifter från Supremecards hemsida till sitt Balansblad genom importmallen för Supremecard.
 2. När hon importerar från sitt Swedbank-konto, då tar hon INTE med betalningen till SupremeCard eftersom hon redan i 1) har importerat alla utgifterna.
 3. Hon betalar ingen ränta, således har hon ingen ränteutgift
 4. Hon har ingen stående skuld och har därför INTE med någon kreditkortsskuld i sin Balansräkning.

"Stefan är en flitig kreditkortssanvändare och har 30.000 i kreditkortsskuld stående på sitt MasterCard. Han använder det varje månad och betalar bara minimibeloppet som kreditkortsbolaget skickar varje månad. Han betalar 15 % i årsränta i kredit. "Då skall Stefan bokföra i Balansbladet på följande sätt:

 1. Han importerar alla sina utgifter från MasterCardet via Balansbladets importmall för just den leverantörens MasterCard.
 2. När han betalar räkningen från MasterCard från sin Internetbank, tar han INTE med betalningen till kreditkortsbolaget eftersom han i 1) har importerat alla utgifterna en gång.
 3. Han betalar 800 kr ränta, och dessa för han manuellt in i Balansbladet i en kategori som han har skapat som heter "Kreditkortsränta"
 4. Han har uppdaterar varje månad den aktuella kreditkortsskulden som är kvar i Balansräkningen under skulder.

 

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.
Följ

Hittar du inte svaret?

Om den här artikeln inte svarade på din fråga, pröva att skriva din fråga ovan, kontakta oss via e-post, telefon 08 555 16 220 eller genom vårt support formulär.