Kunskapsbank

Steg 01. En introduktion till Balansbladet

Steg 1. Introduktion till Balansbladet

Balansbladet är ett webbaserat verktyg för dig som privatperson för att styra, jobba med och hålla koll på din privatekonomi och dina pengar. I korthet är det en förenklad resultat- och balansräkning som håller reda på dina inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Det som gör Balansbladet unikt är kopplingen till aktiva och passiva inkomster, nivån av ekonomisk frihet och enkelheten över tid.

Steg 2. Det fyra sambanden mellan tid och pengar

Balansbladet är utvecklat av Balansekonomis handledare och coacher som har mångårig erfarenhet av att arbeta med att hjälpa människor till ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

I de många seminarier och utbildningar som vi i Balansekonomi genomför varje år har vi sett att det som de flesta människor önskar mest är mer tid och mer pengar. I grunden är privatekonomi både väldigt enkelt och roligt och det finns egentligen bara fyra samband mellan tid och pengar.

Mycket pengar (+) men lite tid (-)
Vem är det som ofta har mycket pengar, men väldigt lite tid? Just det, ofta är det t.ex. VD:ar eller hårt arbetande karriärister, de har bra lön, men arbetar hela tiden. Frågan att ställa sig då är - vad är meningen med att ha alla pengar i världen men ingen tid att spendera dem på?

Lite pengar (-) men mycket tid (+)
Det andra sambandet mellan tid och pengar är att man kan ha mycket tid, men inga pengar. Urtypen för människor som har mycket tid, men lite pengar är t.ex. arbetslösa, studenter eller pensionärer. Då uppstår nästan samma fråga som tidigare - vad är det för mening att ha all tid i världen, när man inte har råd att ta bussen ner till city?

Lite pengar (-) och lite tid (-)
Det tredje sambandet är att man har brist på både tid och pengar. Denna relationen är tyvärr vanligare än man tror, vi brukar tragikomiskt säga att där befinner sig alla vi som har ett jobb. Frågar man människor på stan om de upplever sig ha brist på tid och att de inte tjänar tillräckligt mycket så kommer en klar majoritet att svara ja.

Mycket pengar (+) och mycket tid (+)
Det fjärde och sista sambandet är att ha ett överflöd av både pengar och tid. I Balansekonomi arbetar vi att hjälpa vanliga människor att ta sig från minus-minus till plus-plus och Balansbladet är ett av de viktigaste stegen till ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer glädje och energi. Balansbladet är nämligen den typ av verktyg som alla som är bäst på ekonomi - företagsledare, finansministrar, revisorer och bankchefer m.fl. - använder för att hålla koll på ekonomin och flödet av pengar.

De använder det som brukar kallas för företagsekonomi med tillhörande resultat- och balansräkning som visar exakt hur ekonomin ser ut. Det första steget i allt förändringsarbete är att identifiera hur situationen ser ut idag, för att sedan kunna sätta upp ett mål för hur den ska se ut imorgon. Genom att du också börjar se på din ekonomi som ett företag ser på sin ekonomi, så får du tillgång till precis samma möjligheter och verktyg för att fatta bra och avvägda beslut.

Steg 3. Vad är Balansbladet?

Balansbladet är ett för privatekonomi anpassat verktyg som består av två delar:

 • en resultaträkning som håller koll på alla dina inkomster och utgifter, samt
 • en andra del som kallas för balansräkning som håller koll på alla dina tillgångar och skulder.

Balansbladet hjälper dig att på ett enkelt sätt jobba med just din privatekonomi. Balansbladet hjälper dig att:

 • Få 100% koll på nuläget, genom att sammanställa alla dina inkomster och utgifter,
 • så att du kan jobba framåt och sätta mål i form av t.ex. ekonomisk frihet.
 • Balansbladet ger dig feedback och återkoppling på hur det går på resan mot dina mål
 • Balansbladet gör det enkelt och roligt att jobba med sin privatekonomi.

Översikt för kom-igång-guiden

Tillbaka till översikten för kom-igång-guiden

1 Kommentarer

 • Avatar
  Carina Harre

  Nu är jag igång med Balansbladet!

logga in för att lämna en kommentar.
Följ

Hittar du inte svaret?

Om den här artikeln inte svarade på din fråga, pröva att skriva din fråga ovan, kontakta oss via e-post, telefon 08 555 16 220 eller genom vårt support formulär.