Kunskapsbank

Min fond eller pensionsförsäkring inte finns med på Morningstar - vad gör jag?

Introduktion - kolla att det är en fond

Det kan finnas många anledningar till att du inte hittar en specifik fond eller pensionslösning på Morningstar.se. Nedan följer några förslag som du kan prova. 

Garanti- och aktiv förvaltningslösning

Det första att kontrollera är att det faktiskt är en fond som du vill söka upp och inte t.ex. en:

  • Garantilösning - det vill säga en lösning som garanterar en viss avkastning. Ofta kopplat till de stora bolagen såsom Alecta, SEB Trygg Liv, Skandia med mera. 
  • Förvaltningslösning - ibland kan det vara så att dina fonder ligger i en förvaltad lösning som sedan i sin tur består av andra underliggande fonder och värdepapper. Ofta heter dessa saker som t.ex. IKC Fondbytesprogrammet (gamla SEB Trygg liv) eller Skandia Portfölj Balanserad, Naventi Aktiv Offensiv, Robur 70-tal, Alecta, SAF-LO, KAP-KL med mera. 

I de fall att du inte hittar någon av dina pensionslösningar på morningstar behöver du ofta titta på förvaltarens hemsida (se länkar längst ner i det här dokumentet). Du kan hitta förvaltarens hemsida genom att söka på namnet på den lösning som du vill ha information om, t.ex. kan du skriva in "KAP-KL" i Googles sökfunktion för att hitta till förvaltarens hemsida.  På förvaltarens hemsida kan du se vilka fonder eller värdepapper som ingår i din lösning. Ofta har förvaltarna även skrivit ut på sin hemsida vad kostnaden är för förvaltningen. Kontrollera då att det är hela kostnaden - för ofta betalar du då två gånger - en gång för att du valt att investera i fonderna och en gång för att någon väljer fonderna åt dig. Totala avgifter på ända upp till 3 % är inte ovanligt att du betalar, oavsett hur det går för dina pengar. 

Om du har svårt att få fram informationen är det bästa du kan göra att ringa till ett kundservice nummer som du ofta hittar på förvaltarens hemsida. Då kan du komma i kontakt med en person som kan svara på dina frågor om garantilösningen eller förvaltningslösningen. 

Direktinvestering i aktier

Om det är så att du tillhör en av de få som har och kan direktinvestera dina pensionslösningar i aktier, räkna då enligt följande:

  • Avgift - kan du avrunda till 0 % (om inte courtaget är högt i förhållande till summan)
  • Medelavkastning - titta på totala värdeökningen för t.ex. 10 år och omvandla den till ett belopp per år enligt samma princip som fonderna (använd räknesnurran på Kurssajten i uppgift 6.2, flik 3. Avkastning)
  • Sharpekvot - exkludera den från genomsnittsberäkningen
  • Antal Morningstar stjärnor - exkludera den från genomsnittsberäkningen

Om du är säker på om det är en fond - testa det här på Morningstar

1. Pröva göra sökningen mindre specifik

Ju mer specifik du gör din sökning desto mindre sökresultat får du. Ibland kan en fond på t.ex. min pension heta IKC FBP medan samma fond på morningstar heter Fondbytesprogrammet, som är FBP utskrivet. Då kan det vara lämpligt att bara pröva att söka på termen "IKC". 

2. Pröva med att klicka dig fram till fonden

Det andra sättet är att pröva klicka dig fram till fonden via t.ex. "Alla fonder" i menyn till vänster och välja kategori, begränsa till PPM eller motsvarande och fortsätta sedan begränsa sökningen till dess att du hittat din fond eller försäkring. 

3. Ta reda på fondens ISIN-nummer

Alla fonder har så kallade ISIN-nummer som är ett unikt nummer som alla svenska värdepapper måste ha. Det är lättast att jämföra med ett personnummer för oss människor. Om du kan kontakta förvaltaren eller hitta ISIN-nummret på något sätt så kan du sedan söka på ISIN-nummret hos Morningstar.

4. Kontakta fondförvaltaren direkt

Enligt lag måste förvaltaren uppge information såsom avgifter, avkastning m.m. så många gånger kan man ringa eller mejla förvaltarna direkt och få uppgifterna från dem, eller från deras kvartals/årsrapporter.

5. Om fonden eller försäkringen ändå inte finns med eller om värden för t.ex. sharpekvot eller antal stjärnor saknas

  • Saknas sharpekvot - exkludera den från beräkningen  eller kontakta fondbolaget
  • Saknas antal stjärnor - exkludera den från beräkningen 
  • Saknas medelavkastning - kontakta fondbolaget
  • Saknas totalavgift - kontakta fondbolaget

Samtidigt kan det vara värt att ställa sig frågan om det är värt risken att investera något i t.ex. en fond som inte har något Morningstar betyg, en tydlig avgift och så vidare. Det kan ju vara som så att fonden är så pass ny att den ännu inte har blivit betygssatt av Morningstar eller motsvarande. Frågan att ställa sig då är om det är värt att chansa på något som är nytt och obeprövat? 

De vanligaste tjänstepensionsinstituten 

Nedan följer några länkar till var du kan hitta mer information om olika typer av försäkrningar och deras motsvarande värden:

Alecta ITP 

Mer information: http://www.alecta.se/Privat/Pensionens-delar/Tjanstepension-hos-oss/

Kommentar: 

Du hittar information om årlig genomsnittlig avkastning + avgifter i deras broschyrer som t.ex. enligt länken nedan (öppna pdf:en):

http://www.alecta.se/Privat/Pensionens-delar/Alecta-Optimal-Pension/

AMF Avtalspension SAF-LO / KPA / KAP-KL

Mer information: 

https://www.amf.se/forsta-din-pension/tjanstepension-fran-jobbet/privatanstalld-arbetare/avtalspension-saf-lo/

Kommentar:

Avgifter hittar du här: http://www.amf.se/Se-over-ditt-sparande/Bra-att-veta-om-ditt-sparande/Avgifter/

För att ändra i sparande: http://www.amf.se/Se-over-ditt-sparande/Andra-i-ditt-sparande/

AMF:s fonder med alla detaljer: http://www.amf.se/Se-over-ditt-sparande/Vara-fonder/Fonder-och-kurser/

SEB Tryggliv / IKC Fonder

Mer information: http://www.sebgroup.com/sv/Om-SEB/Vilka-vi-ar/Organisation/Livforsakringsverksamheten/

Kommentar:

Om du har fonder som heter IKC eller FBP eller motsvarande se här: http://www.ikcfonder.se/Pages.aspx?r_id=127944

Se även: http://www.ikcfonder.se/pages.aspx?r_id=110012&tm=30988&level=0&sm=30991

För övriga

Kontakta respektive utgivande bolag

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.
Följ

Hittar du inte svaret?

Om den här artikeln inte svarade på din fråga, pröva att skriva din fråga ovan, kontakta oss via e-post, telefon 08 555 16 220 eller genom vårt support formulär.