Kunskapsbank

Hur uppdaterar jag en tillgång i Balansbladet?

När du ska uppdatera värdet på en tillgång i Balansbladet behöver du till en början välja hur ofta du ska göra det. Hur ofta beror på hur mycket värdet av tillgången rör sig över tid.

Värdet på t.ex. ett hus rör sig inte särskilt mycket upp och ner över ett år och därför räcker det med att uppdatera en sådan tillgång en gång/år eller mer sällan än så. När du ska uppdatera värdet på ditt boende kan det vara bra att ta hjälp av en expert som är professionell inom området, som kan ge dig en seriös värdering så att du kan få ypperlig koll på dina tillgångar. 

Värdet på t.ex. ett investeringssparkonto kan variera mer över tid. Då kan det vara värdefullt att uppdatera tillgången en gång/månad eller en gång/kvartal. 

Ett exempel på hur du kan uppdatera tillgångar som investeringssparkonton eller liknande: 

Första gången du lägger in tillgången i Balansbladet lägger du in det aktuella värdet i både kolumnerna Anskaffningsvärde och Nuvärde. Om ditt ISK till exempel hade ett värde av 1000 kr när du la in det i Balansbladet är det den siffran som ska stå i båda kolumnerna. Om du sedan överför 500 kr/månad till ditt ISK har anskaffningsvärdet ökat med 3000 kr på sex månader. Du uppdaterar du tillgången och adderar 3000 kr till siffran som du redan hade skrivit in som anskaffningsvärde. Det nya anskaffningsvärdet är således 4000 kr.De föregående månaderna som du inte uppdaterat tillgången kan du bara kopiera det senaste anskaffningsvärdet (i detta fall blir kommer det alltså stå att du har 1000 kr i anskaffningsvärde 5 månader i rad).

Samtidigt behöver du uppdatera nuvärdet på tillgången och då loggar du in på Avanza/Nordnet (där du har ditt ISK) och kollar vaD värdet på ditt ISK är. Kanske har värdet gått upp eller så har värdet gått ner. Den aktuella siffran skriver du in på samma månad som du uppdatera anskaffningsvärdet. Om värdet på ditt ISK vid den här tidpunkten är 5000 kr är det den summan du skriver in. Till sist gör du så att du även kopierar in det senaste nuvärdet till alla månader som ligger mellan dessa uppdateringar av tillgången.

 

När du uppdaterar dina tillgångar på det här sättet kommer du få fram hur mycket ROI du har/tillgång. Den informationen får fram när du ser på sammanställningen över dina tillgångar. 

 

Läs även artikeln om hur du fyller i anskaffningsvärde och nuvärde för dina tillgångar.

 

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.
Följ

Hittar du inte svaret?

Om den här artikeln inte svarade på din fråga, pröva att skriva din fråga ovan, kontakta oss via e-post, telefon 08 555 16 220 eller genom vårt support formulär.